Знамен

О снову знамена Светосавског савеза Образ чини један од најзначајнијих хришћанских символа — Крст Цара Константина, познат и као Христов монограм.

Овај знак потиче из IV века, тачније из 312. године, када га је Свети Цар Константин Велики ставио на заставе, штитове и кациге својих војника пред одлучујућу битку са тиранином Максенцијем, и то након што му се сâм Господ Исус Христос јавио у сну.

Крст Цара Константина чине укрштена грчка слова Х (хи) и Р (ро) — почетна слова речи Христос — док су са леве и десне стране слова A (алфа) и Ω (омега), по речима Господњим: „Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Крај“. Због тога се овај знак још носи назив Христов монограм или једноставно Хи-Ро и представља симбол победе свих који су са Христом и за Христа.

Христов монограм у знамену Образа преузет је са једног дискоса (литургијског предмета) из V века; особен облик слова алфа и омега (ω је „мала“ верзија „великог“ Ω) управо носи печат тога времена.

Боје Светосавског савеза Образ јесу црвена, плава и бела (у хералдици — сребрна), због тога што су то основне боје Хришћанства и православног Србства.

У хришћанском Предању црвена боја је символ Бога, а плава — човека. Управо зато се Господ Исус Христос, као Богочовек, на иконама и фрескама најчешће изображава са црвено-плавом одором.

Црвена и плава су најстарије познате боје србске заставе. У попису предмета које је Краљ Владислав (1234-1243) похранио у Дубровнику, спомиње се, поред осталог, „застава од црвене и плаве тканине“.

Бела боја нашег знамена носи хришћанску симболику Чистоте, Љубави и Премудрости Божије, као и Васкрсења Христовог. Бела је боја Монархије и монархиста, али и боја части, поштења и достојанства — то јест образа као темељне вредности србског народа.