О нама

Србски Образ је православно-родољубиви покрет који се бори за духовну и државотворну обнову Србства на темељима Светосавља. Настао је након срамне, политички наметнуте и правно неутемељене пресуде Уставног суда Србије од 12. јуна 2012. године, којом је забрањен рад прве православно-политичке организације у новијој србској повести — Отачаственог покрета Образ.

Србски Образ је саборни политички покрет, а не странка, јер не верујемо у плурализам интереса у србском народу, већ у његову саборност, у јединствен систем вредности и у једну заједничку судбину за све Србе. Политички размишљамо и јавно иступамо, јер сматрамо и верујемо да се једино заједничким националним напором могу трајно превазићи сви проблеми и недаће који су нас као народ снашли.
Своје узоре видимо у побожним и честитим Србима и Србкињама, нашим прецима и савременицима, који су знали да је политика света и страшна служба народу и држави и према њој се тако и односили.
Србски Образ се бори за ослобођење, уједињење и спасење србског народа и Отачаства као јединственог геополитичког, државотворног и духовногпростора, коме припадају сви Србски Завичаји — од Купе до Вардара и од Дунава до Јадранског мора.

Ми смо покрет — јер не верујемо у пасиван став према искушењима која су пред целим србским народом, не верујемо онима који бучно и наметиво тврде да је „све изгубљено“, да „ништа више не може да се уради“, да је „некада могло, али је сада касно“… Не могу једино они који никада нису и који никада не би, ма под каквим условима, ништа ни покушали! Касно је за оне који трагају за изговором, а не за решењем и успехом! Зато је наша света дужност да се држимо заветних речи Владике Његоша: Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може! Ако не будемо у стању да поново чинимо оно што наши непријатељи сматрају немогућим – онда нећемо бити достојни наследници наших Светих Предака; онда нећемо ни имати зашта да се зовемо Србима.

Образ је у србском језику синоним за част и поштење; образован човек значи учен и просвећен, али исто тако значи и зрео, одрастао човек, формирана личност. Образ је део телесног лица човековог, али је образ и духовно, морално лице човека, узор и идеал, најсветији и најсјајнији део човекове душе. Образ је, заправо, Икона Божија у човеку – што и јесте изворно значење речи образ у старосрбском (старословенском) језику. И као што све наведено чини јединствену личност, свеукупност човека, тако и Покрет Србски Образ саучествује у свесрбском Образу, у србском лицу спрам осталог света.

У времену у коме живимо збило се више судбоносних догађаја него у читавим ранијим раздобљима србске, али и опште људске историје — и већина онога што се збило није било добро. Па ипак, ми у Србском Образу верујемо да искушења која су нам стављена у део нису против нас него за нас, да покажемо сваки своје право лице, да осветламо свој и свесрбски Образ.

Живот није патња без смисла, већ школа која припрема за вечност. Ни једна несебична жртва толиких Срба који су нам претходили није била узалудна; доказ за то смо управо ми, Срби овог злог доба. Зато смо уверени да ће и напори Покрета Србски Образ и свих других часних србских савременика бити трајан ослонац оним Србима који ће тек доћи и испунити Завет до краја.