Небојша М. Крстић

Н ебојша М. Крстић, идејни творац Образа,  рођен је у Нишу, на дан Успења Пресвете Богородице 1964. године, од оца Милутина и мајке Ружице.

По образовању социолог и теолог, написао је четири књиге и више стотина чланака, текстова и студија из области православног богословља, философије, политикологије, геополитике, аналитике глобализма и проблематике верских секти. Превођен је на руски, белоруски, немачки и енглески језик.

Свој национално-патриотски рад отпочео је кроз србску православну публицистику. Почетком 90-их основао је и уређивао богословски тромесечник “Логос”, а потом и Православни патриотски часопис за државотворну обнову Србства “Образ”. Била су то, по многим оценама, два најелитнија србска православно-национална часописа после Другог светског рата. Основао је Издавачки дом Србски Образ, који је објавио неколико десетина књига из области православног патриотизма.

Био је члан редакција и сарадник бројних црквених и национално-патриотских часописа: “Светигора”, “Збиља”, “Бели орао”, “Београдски дијалог”, “Византијско огледало”, “Монархија”, “Православље”, “Војска”, и др, а такође и члан Удружења књижевника Србије и сарадник подлиска “Култура – уметност – наука” дневног листа “Политика”.

Свакако највећи труд и љубав уложио је у рад са србском омладином, за коју је сматрао да је једино способна да изведе духовни и национални препород Србства. Уверен да васкрс србске нације неће бити могућ уколико се духовно присебни и отачаствено одговорни Срби и Србкиње затворе у дебатне кружоке, Небојша М. Крстић је сву своју снагу усмерио ка политичком организовању србских националиста заснованом на вредностима светосавског национализма, православне Монархије и органског друштвеног уређења. Следећи политичку и државотворну мисао Владике Николаја и Димитрија Љотића, основао је и предводио Отачаствени покрет Образ као организацију која се непоколебиво и бескомпромисно бори за “школу са вером, политику са поштењем, војску са родољубљем и државу и са Божијим благословом”.

Као изузетан говорник, поучавалац и организатор, Небојша М. Крстић се истицао најпре као сарадник Православне мисионарске школе при храму Светог Александра Невског у Београду, а потом и као Оснивач и Председник Отачаственог покрета Образ. У оба својства учествовао је на стотинама трибина, предавања, симпозијума, радио и ТВ емисија широм Србских Земаља. Као несебичан и неуморан борац за Србство, учествовао је у оснивању Српског националног већа Косова и Метохије.

За философско-богословску студију “Појам Логоса код Светог Јована Богослова” објављену у часопису “Логос” (1-4/1991) награђен је Светосавском наградом Његове Светости Патријарха Србског Господина Павла за 1991. годину. За зборник “Православље и политика” (Градац, Чачак 1993) добитник је прве годишње награде Југословенског удружења за научно истраживање религије за најбољу књигу из области религиологије објављену у 1993. години. Посмтрно му је додељена Награда за животно дело листа “Збиља”.

Био је омладински репрезентативац Бокс клуба “Раднички” из Ниша и један од оснивача друштва за неговање србске борилачке традиције “Свебор”.

Трагично је настрадао, под још нерасветљеним околностима, о Ваведењу Пресвете Богородице 2001. године.