Свечаност поводом јубилеја и славе Светог Краља Милутина

У понедељак, 12.новембра 2018. године, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Земуну, одржана је Свечана академија у част великог јубилеја: 100 година од победе Србије и њених савезника у Првом светском рату, и ослобођења града Земуна и свих Срба северно и источно од Саве, Дунава и Дрине. Уједно, одржана је и прослава Крсне славе Отаџбинског покрета Образ, Светог Краља Милутина — великог задужбинара, државника и браниоца православне вере, кога наш покрет већ годинама прославља при храму Рођења Пресвете Богородице.

Свечаност је отпочела Вечерњом службом и Славским богослужењем у цркви, а затим су присутни прешли у парохијски дом, где је одржанa Свечана академија. Уз молитву Оче наш, тропар Светом Краљу Милутину и химну Србије „Боже правде“, хор Богородичне цркве, предвођен диригенткињом Милицом Андрејевић, отворио је Свечану академију, а о. Небојша Тополић, старешина храма, упутио је присутнима поздравну реч.

У име Срба из наших завичаја ослобођених 1918. године присутнима се обратио протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, професор Богословског факултета Свети Василије Острошки у Фочи. Беседу је одржао и господин Драгослав Бокан, редитељ и писац посвећен српском добровољачком и ослободилачком наслеђу.

Композитор и аранжер Андреј Андрејевић, дугогодишњи музички сарадник Манастира Ђурђеви Ступови, извео је клавирски прелудијум, који је компоновао и недавно објавио у част стогодишњице пробоја Солунског фронта. Такође у част наших славних предака, солунских ратника, наступио је драмски уметник Радован Миљанић, глумац Народног позоришта у Београду и члан изворне поставе чувене представе „Солунци говоре“, рађене по истоименој књизи Антонија Ђурића, а хор Богородичне цркве извео је песме „Креће се лађа француска“ и „Тамо далеко“.

Народни гуслар Зоран Племић нас је подсетио на то како су гусле вековима крепиле наше претке у најтежим тренуцима и подстицале их на највеће подвиге. Затим је наступио етно музички састав Теодулија, који нам је представио музичко наслеђе Старе Србије.

На самом крају Свечане академије, у знак благодарности за дугогодишњу пастирску бригу и очинску љубав, Отаџбински покрет Образ је свештенству Богородичне цркве доделио Повељу за верно и достојно служење Богу и Отачаству, након чега је уследио говор председника Образа, Младена Обрадовића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.