Слава Образа — Бог, Русија и Небеска Србија

Милошћу Божијом, Отаџбински покрет Образ је и ове, 2017. године, прославио своју Крсну славу — Светог краља Милутина.

Овај свечани тренутак за све саборце и пријатеље Покрета Образ већ традиционално се обележава у Храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну. Након Акатиста Пресветој Богородици, старешина Храма протојереј-ставрофор Божо Бакајлић је узнео молитву у славу и част Светог Краља Милутина, освештао славски колач, вино и жито, а затим је у беседи позвао присутне да се држе православне вере и примера српских светитеља као водича на личном, друштвеном и сваком другом плану.

Након молитве у храму, саборци и пријатељи Образа испунили су парохијски дом, где им је добродошлицу и захвалност за долазак изразио овогодишњи домаћин Крсне славе Образа Зоран Лекић.

Посебна част за све присутне било је обраћање др Дејана Мировића, доцента на Правном факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Он је указао на тренутни и историјски значај постојања покрета попут Образа, као и појединаца који, упркос антисрпском притиску највећег дела елите, истрајавају у борби за православну Србију усмерену на сарадњу са Русијом. На одобравање присутних нарочито је наишло одбијање дела косовскометохијских судија и тужилаца да положе заклетву Хашиму Тачију, али и други примери државотворног држања кроз историју.

Повеља коју Отаџбински покрет Образ сваке године додељује о својој Крсној слави, за 2017. годину је додељена Удружењу „Свети Сава“ из Лазаревца због успешне борбе против дилера дроге у својој средини. Председник Удружења Горан Васиљевић се у осећајном говору захвалио Образу и Младену Обрадовићу лично као реткима који су препознали њихов рад за добробит српске омладине, који је већ показао изузетне резултате.

Прославу Светога краља Милутина и нашу Крсну славу својим наступима су увеличали: народни гуслар Зоран Племић, чланице певнице земунске Богородичне цркве Исидора Арсић, Маша Жарковић и Јована Кангрга, као и млада уметница изворне народне песме и старог инструмента кавала Катарина Гојковић.

Председник Отаџбинског покрета Образ Младен Обрадовић захвалио је присутнима на доласку, а затим је говорио о светосавском путу српског народа предвођеног владарима из лозе Светога Симеона — Стефана Немање, међу њима и великог државника и нашег молитвеника пред Господом Светог Краља Милутина. Уз то је истакао и косовско мученичко сведочење Светог Кнеза Лазара као темељ трајног опредељења српског народа за Царство небеско, насупрот издаји коју однарођена елита све више намеће као пожељан образац понашања.

На крају свечаности, протојереј-ставрофор Божо Бакајлић је благословио присутне и славску трпезу, пожелевши да се догодине окупе у још већем броју и да своје сабрање вежу за свету литургију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.