Сахрањен протојереј Жарко Гавриловић

Протојереј др Жарко Гавриловић, који се представио Господу 1. јануара 2016. године, био је истакнути србски националиста и неодустајни борац за одбрану православног Србства.

Отац Жарко је рођен 10. априла 1933. године у селу Дрежнику код Ужица. Основну школу је завршио у свом родном месту, нижу реалну гимназију у Ужицу, петоразредну Богословију и Богословски факултет СПЦ у Београду са најбољом оценом те године. Докторирао је на Богословском факултету СПЦ 1973, а за свештеника СПЦ рукоположен 1956. године.

Упркос свим искушењима, отац Жарко је био и остао непоколебљиви пример борбеног србског свештеника, верни следбеник Светог Петра Цетињског, Луке Лазаревића, Мила Јововића, војводе Момчила Ђујића и свих других србских свештеника, који су били предводници Србства у борби за Крст Часни и Слободу Златну. До последњег даха је следио родољубиви пут Светог Николаја Жичког и остао привржен мисли Светог Јустина Поповића о „свејереси екуменизма“. Показао се као бескомпромисни борац против комунизма и све задивио својом храброшћу и неустрашивошћу да сведочи Христа и Светога Саву, под владавином крвника Јосипа Броза. Истакао се и као неуморни борац за очување здраве србске нације и породичних вредности, противећи се одржавању наказних парада срама. Ако је бритко перо о. Жарка понекад и умело да засече оштрије него што бисмо волели, нико и никада није могао да му оспори апостолску снагу вере у Бога Живог и Истинитог и оданост Светосавској Цркви.

Последње време овоземаљског живота отац Жарко је провео храбро стојећи у одбрани немањићке Светиње, Ваљевске Грачанице.

Био је искрени пријатељ Образа и сваког добронамерног родољубивог прегнућа.

Опело упокојеном протојереју др Жарку Гавриловићу одржано је у уторак, 5. јануара, у 9 ч, у капели Светог Јована Милостивог на београдском гробљу Лешће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.