Упокојио се пуковник Раде Рајић

580350_1013734382002739_5088419488740836016_n

Упокојио се у Господу пуковник др Раде С. Рајић, истакнути србски родољуб и искрени пријатељ Образа, познат по изучавању појма војничке и националне части и по залагању за обнову традиционалних вредности србске војске.

Пуковник Рајић је највећи део војничке службе провео у војном школству, и то у Пешадијској школи резервних официра у Билећи, Војној гимназији, Војној академији и Школи националне одбране у Београду.

Био је учесник одбрамбених ратова србског народа 1991. у Републици Србској Крајини и 1999. у Црној Гори.

Због залагања за враћање славним традицијама србске војске, обновљање духа војничке части и националног духа Србства, те писања чланака на те теме, био је оспораван, прекомандован у Бар и Кумбор, и на неки посебан начин кажњаван. Ипак, остао је упоран у изради својих писаних дела, да би био поново враћен у Војну академију и у Школу националне одбране. С обзиром на то да се једини у нашој војсци и држави бавио и писао о части уопште, а посебно о војничкој части, на инсистирање колега из Војне академије израдио је и одбранио докторску тезу која у оквиру ратне вештине обухвата морални аспект и значај официрске части у нашој војсци у њеном изворном, култном и заветном смислу и духу, не само у војсци, већ и у нашем народу.

У војним листовима и теоријско-стручним часописима објавио је више научних текстова о части и моралу, официрском кору, Косовском боју и Александру Суворову. Део чланака је објављивао у часописима Србске Православне Цркве. Учестовао је на више научних скупова, округлх столова, трибина, конференција и симпозијума, међу којима је било и неколико на међународном нивоу.

Његово највеће дело је трилогија о части која обухвата књиге: „У име части“, „Бисери о части“ и „У име војничке части“.

Пуковнику Раду Рајићу нека је вечан спомен у Царству Небеском и Бог нека му душу прости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.