Подршка протесту СПЦ због скрнављења Христовог крста у Скупштини Србије‏

12336215_999498560092988_1785902686_n

Покрет ОБРАЗ у потпуности подржава саопштење Српске Православне Цркве у коме се најоштрије осуђује богохулно скрнављење Христовог монограма — познатог и као Крст Цара Константина — у Скупштини Србије:

„Свети Архијерејски Синод упућује најоштрији протест Скупштини Републике Србије поводом вести агенције Бета да се у највишем представничком телу наше државе налази тоалет-папир на коме је нацртан Христов крст. Од руководећих личности Народе скупштине, као и од надлежних државних органа, Свети Архијерејски Синод очекује да пронађу и јавности саопште име и презиме починиоца овог богохулног недела које на најгрубљи могући начин вређа не само хришћане — православне, католике и протестанте — него и сваког верника, па и сваког човека здраве памети.“

Христов монограм потиче из IV века, тачније из 312. године, када га је Свети Цар Константин Велики ставио на заставе, штитове и кациге својих војника пред одлучујућу битку са тиранином Максенцијем, и то након што му се сâм Господ Исус Христос јавио у сну. Крст Цара Константина чине укрштена грчка слова Х (хи) и Р (ро) — почетна слова речи Христос — док су са леве и десне стране слова A (алфа) и Ω (омега), по речима Господњим: „Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Крај“. Због тога се овај знак још носи назив Христов монограм или једноставно Хи-Ро и представља симбол победе свих који су са Христом и за Христа. Христов монограм у знамену Србског ОБРАЗА преузет је са једног дискоса (литургијског предмета) из V века; особен облик слова алфа и омега (ω је „мала“ верзија „великог“ Ω) управо носи печат тога времена.

ПС: Супротно злонамерним тврдњама скрнавитеља Христовог крста, Покрет Србски ОБРАЗ није забрањена организација, већ уредно делује у складу са Законом о удружењима грађана. Настао је 2012. године, након што је Уставни суд, упркос противљењу неколицине часних судија, под политичким притиском режима Бориса Тадића избрисао из регистра дотадашњу организацију „Отачаствени покрет ОБРАЗ“.

Председник Покрета Србски ОБРАЗ

Младен Обрадовић

1 Comment

  1. Stevan каже:

    nije niko razjasnio, otkud uopste da neko stampa vas grb na toalet papiru ?
    opste sluzbe republickih organa nabavljaju poteprstine i imaju evidenciju ko im je prodao ?
    imate apsolutno pravo da ih i vi tuzite !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.