Наставак суђења члановима Образа

mopr_ac011-proba

Данас се у Вишем суду у Београду одржава главни претрес на поновљеном суђењу Младену Обрадовићу, председнику Покрета Образ, његовим саборцима и осталим оптуженима за наводно „изазивање и организовање насиља“ током тзв. „Параде поноса“ 2010. године.

Као истакнути јавни противник одржавања поворке срама, Младен Обрадовић је „превентивно“ ухапшен 10. октобра 2010, у 9 часова ујутру, два сата пре почетка спорног скупа, у покушају да дође до Вазнесењске цркве, где је намеравао да присуствује литургији. Укупно седам од 14 оптужених је ухапшено пре било каквог окупљања у центру Београда, али их је упркос томе тужилаштво оптужило за „учешће у нередима“ и „организовање“ истих.

Након више од шест месеци проведених у притвору, Младен Обрадовић је априла 2011. неправоснажно осуђен на две године затвора, док су остали оптужени добили казне у распону од 10–18 месеци. Међутим, након жалбе одбране, Апелациони суд је поништио првостепену пресуду и наложио поновно суђење.

У међувремену је одлуком Уставног суда утврђено да су права оптужених била повређена приликом одређивања притвора, односно да је решењем истражног судије било нарушено основно правно начело — претпоставка невиности.

Све ово недвосмислено сведочи да су и суд и оптужени од самог почетка поступка били изложени политичким притисцима, који ни до данас нису ишчезли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.