Образ прославио Светог Краља Милутина

Краљ Милутин 02-02-700

Србски Образ је јуче прославио Крсну славу, Светог Краља Милутина.

02

Славско богослужење је одржано у цркви Рођења Пресвете Богородице у Земуну. Овогодишњи домаћин славе је био Стефан Маринковић, а за следећу годину та част је припала Вељку Митићу.

06

Након службе, у парохијском дому Богородичне цркве је уприличена свечаност, којој су присуствовали бројни пријатељи Образа, представници родољубивих организација и културни прегаоци.

11

Присутнима се најпре обратио председник Образа, Младен Обрадовић, који је говорио о Светом Краљу Милутину као о најоклеветанијем србском владару, али истовремено и једном од највећих државника, дипломата, ратника и задужбинара које је србски народ икада имао. Ниједан други србски владар није морао да се бори против толиког броја непријатеља и њихових савеза, као што је то био случај са Краљем Милутином. По речима Обрадовића, државничко умеће Светог Краља Милутина је проистицало из његове силне вере у Христа; снагом вере и благодаћу коју је задобио од Господа он је успевао да види даље од других људи и зато је био вероватно највећи србски дипломата после Светог Саве. Својим односом према Богу, Краљ Милутин је показао да је једини истински темељ србског национализма — православље, што и ми, данашњи Срби, морамо непрестано имати на уму.

12

Представници Образа су потом уручили „Повељу за верно и достојно служење Богу и Отачаству“ једном од највећих бораца за православно Србство, редитељу Драгославу Бокану. Господин Бокан је своју надахнуту беседу започео сећањем на легендарног мајора србске војске и четничког војводу Војислава Воју Танкосића, чија је стогодишњица смрти недавно обележена у београдској цркви Светог Марка, а потом се осврнуо и на витезове духа, попут Митрополита Михаила Јовановића, можда и највеће личности србске Цркве у XIX веку, чије завештање стоји исписано на његовом гробу у Саборној цркви у Београду: „Љубите Православље, љубите Србство“.

18

Присутнима се обратио и књижевник Момир Лазић, главни уредник листа „Збиља“ и један од најближих пријатеља почившег оснивача Образа, Небојше М. Крстића.

20

У уметничком делу програма наступили су народни гуслар Владимир Бељкаш и млади фрулаш Дарко Прелић.

22

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.