Свети Краљ Милутин, Крсна слава Образа

Краљ Милутин 02-02-700

Данас је Свети Краљ Милутин, Крсна слава Образа.

Овај величанствени Божији човек, чије пуно краљевско име је било Стефан Урош II Милутин (рођен око 1253, владао 1282–1321), вероватно је најоклеветанији србски владар свих времена, али исто тако један од највећих државника, дипломата, ратника и задужбинара које је србски народ икада имао.

Спасио је православни Балкан од унијаћења, супротставивши се папи и моћном византијском цару Михаилу VIII Палеологу, који је прихватио унију са римском црквом. За 40 година своје владавине подигао је и обновио исто толико цркава и манастира, што је јединствен подвиг. Подизао је и болнице, сиротишта, прихватилишта за немоћне, а остало је забележено да је често ноћу тајно излазио из свог двора и делио благо сиромасима.

У србској повести тешко да има владара који се током своје владавине суочавао са толиким бројем непријатеља и њихових војно-политичких савеза, као што је то био случај са Краљем Милутином. Па ипак, ни римски папа, ни Млечани, ни Угри, ни латински крсташи, ни византијски цареви, ни Бугари, ни Татари (Монголи) нису успели да сломе Милутинову Србију, која је захваљујући њему постала најмоћнија држава на Балкану.

Србска Црква и народ су препознали и прославили Милутина као Светог свега две године након његовог упокојења. За његову велику љубав и ревност, Бог га је прославио нетрулежним и чудотворним моштима, које се, сплетом историјских околности, данас чувају у бугарској престоници Софији.

У нади да ће макар део моштију Светог Краља Милутина бити ускоро враћен у Србију, молимо се овом Божијем угоднику да спаси србски народ од пропасти и „измоли душама нашим велику милост“, како се каже у тропару посвећеном њему.

Свети Краљу Милутине, моли Бога за нас!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.