На гробу мученика Јевгенија Родионова

Пише: Младен Обрадовић

Током прошлонедељног боравка у Москви, на Међународном фестивалу за заштиту породичних вредности, потпуно неочекивано (како то обично бива по Божијем Промислу), мојим саборцима и мени се указала могућност да посетимо гроб Јевгенија Родионова — новог руског и свеправославног Мученика, кога су чеченски терористи најпре заробили као руског војника, а потом зверски убили због тога што није хтео да скине крст и да се одрекне Христа.

образ 1

Један од људи укључених у организацију Фестивала, брат Андреј — који је, иначе, ветеран руских специјалних снага, учесник Чеченског рата, а уједно и ревносни чувар успомене на Мученика Јевгенија — понудио нам је да нас одведе на Јевгенијев гроб, који се налази 40-ак км јужно од обода Москве, у селу Сатино Рускоје. Признајем, испрва сам био суздржан, мало је недостајало да се уопште и не одазовем позиву, али хвала Богу убрзо су се све коцкице склопиле и ми смо кренули да се поклонимо Новомученику Јевгенију.

образ 2

На сеоском гробљу, поред цркве посвећене Вазнесењу Господњем (Спасовдану), дочекао нас је велики крст подигнут над Јевгенијевим гробом, крај кога су, такође, сахрањени и његов отац и брат. Опет по Просмислу Божијем, Јевгениј је примио мученичку смрт 23. маја 1996, на свој 19. рођендан, а те године је управо 23. маја био празник Вазнесења Господњег (Спасовдан). И ето, Бог је благоизволео да његову душу узнесе на Небо на тај велики Празник, коме је посвећена црква на гробљу где је Јевгениј сахрањен, чиме су потврђене Христове речи: „Сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима“.

образ 4

Испуњени страхопоштовањем према Јевгенијевој жртви, славећи Бога што нам је даровао новог Заступника којем се већ сада моле православни војници (иако формално још увек није канонизован) и искрено захвални брату Андреју што нас је довео на ово свето место, стајали смо и молили се пред крстом на коме пише:

ОВДЕ ПОЧИВА РУСКИ ВОЈНИК ЈЕВГЕНИЈ РОДИОНОВ, КОЈИ ЈЕ БРАНЕЋИ ОТАЧАСТВО И НЕ ОДРЕКАВШИ СЕ ХРИСТА ПОГУБЉЕН ПОД БАМУТОМ 23. МАЈА 1996. ГОДИНЕ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.