Смрт 12 бањалучких беба

Смрт 12 бањалучких беба је догађај који се десио током распада Југославије и рата у БиХ, када је на одељењу за интезивну негу у бањалучком породилиштуумрло 12 новорођенчади услед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман.  Несташица је била последица блокаде српске територије од стране хрватских и муслиманских војних снага. Ове смрти као и све већа несташица основних животних потрепштина су биле разлог за велику војну операцију„Коридор“, где су се снаге Војске Републике Српске сукобиле са хрватским (ХВ иХВО) и муслиманским (АРБиХ) војним снагама. Сукоби су трајали од 14. до 26. јуна 1992. године  и завршили су се пробојем блокаде.

preuzmi 1

У то време су хрватске и муслиманске војне снаге под блокадом држале „посавски коридор“, који је повезивао западни дио Републике Српске и Републику Српску Крајину са источним дијелом и Србијом.  Овим је било онемогућено да се потребан кисеоник до Бање Луке достави копном. Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити је ваздушни, али због забране лета над територијом РБиХ од стране Савета безбедности, авиону који је требало да из Београда достави кисеоник за Бању Луку није био дозвољен лет.

Упућени су многи апели за помоћ путем радија, телевизије, Гласа Српског и осталих новина, али иако су представници УНИЦЕФ-а и осталих међународних хуманитарних организацијама били добро упознати са овим проблемом, авион са боцама кисеоника је неколико дана чекао дозволу за полетање коју на крају није добио. Недуго затим због недостатка кисеоника умире 12 новорођенчади на Клиници за дечје болести у Бањој Луци. Иако су доктори покушали да употребе „индустријски кисеоник“ којег су добили од ВРС  и неколико приватних предузетника, као и од неколико грађана, то је било недовољно да се бебе спасу.

Након седам дана од датума смрти последње умрле бебе, Војска Републике Српске успоставља коридор са Србијом, којим се од тада кисеоник редовно могао достављати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.