Поновно суђење члановима Образа

БЕОГРАД – У понедељак 20. априла, у Вишем суду у Београду, биће одржано припремно рочиште на поновљеном суђењу Младену Обрадовићу, саборцима Образа и другим српским родољубима оптуженим за наводно „изазивање нереда“ током тзв. „Параде поноса“ 2010. године.

 

Mladen Obradovic 700-350

 

На дан одржавања параде срама, 10. октобра 2010, Младен Обрадовић је без икаквог разлога ухапшен у 9 часова ујутру, два часа пре почетка спорног скупа, у покушају да дође до Вазнесењске цркве, где је намеравао да присуствује литургији. Укупно седам људи (од 14 оптужених) је ухапшено пре било каквог окупљања у центру Београда.

Након шестомесечног притвора, Младен Обрадовић је првостепеном пресудом осуђен на две године затвора, а остали оптужени су добили казне у распону од 10 месеци до годину и по. Међутим, Апелациони суд је поништио првостепену пресуду и наложио поновно суђење.

У међувремену је и одлуком Уставног суда утврђено да су права оптужених била повређена приликом одређивања притвора.

На основу новог Закона о кривичном поступку, на припремном рочишту се подносе предлози за изношење доказа и саслушање сведока, док ће се само изношење и саслушање одржати на наредним рочиштима током суђења. На припремном рочишту није дозвољено присуство јавности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.