ДНР: Нисмо изјавили да остајемо у саставу Украјине!

Александар Захарченко 03

“Вест о томе да су Доњецка и Луганска Народна Република изјавиле да пристају да остану у саставу Украјине не одговара стварности”, изјавио је радију “Руска служба новости” председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко.

“Није познато одакле је доспела та информација” (коју су пренеле и руске агенције РИА Новости и ИТАР-ТАСС), изјавио је Захарченко. “Најероватније би Кијев желео да буде тако. Останак у саставу Украјине не сматрам реалним”, закључио је председник Владе ДНР.Он је објаснио да су представници ДНР и ЛНР послати у Минск да би разговарали о размени заробљеника, а да “пуномоћје да дају такве изјаве нису имали, и он их нису ни давали”.

Потпредседник Владе Доњецке Народне Републике, Андреј Пургин, такође је оповргао тврдње о наводној спремности ДНР на очување политичкој јединства Украјине. Он потврдио да је на сусрету у Минску било речи само о размени заробљеника, као и да ће се нови сусрет одржати за 4–5 дана.

2014_08_31

Након јучерашњег ослобађања Луганског аеродрома, Војска Новорусије је разбила украјинске снаге и на Доњецком аеродрому. У току је чишћење преосталих непријатељских “џепова”. Према незваничним подацима, Војска Новорусије је забетонирала све излазе из подземних ходника аеродрома, у којима се још крију непријатељски војници, међу којима има око 200 пољских плаћеника; постављен им је услов да се предају, иначе ће бити уништени.

Украјински званичници су признали да је преко 700 њихових војника заробљено јужно од Доњецка, а руководилац Центра за размену заробљеника, Владимир Рубан, ситуацију је назвао “катастрофом”.

У околини Амвросијевке Војска Новорусије је заробила велику количину наоружања, међу којима и моћну самоходну хаубицу “Гиацинт”, калибра 152 мм.

SAU 152 Giancit

Одреди Луганске Народне Републике су протерали окупаторе из насеља Весела Гора, чиме је читава северна околина Луганска је потпуно очишћена од непријатељских снага.
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.