Истина о Луганску

Luganski opolcenec

Празна хвалисања кијевских званичника о наводном „освајању Луганска“ представљају најобичнију измишљотину и немају никакве везе са стварношћу!

Град Луганск је све време под контролом Народне војске Новорусије. Штавише, у наводно „освојеном“ Луганску јуче је уредно заседао Врховни савет Луганске Народне Републике, на којем је министар одбране ЛНР Игор Плотницки изабран за председника Владе.

Луганск је велики град (преко пола милиона становника); у њему и око њега не постоји непрекидна линија фронта (ниједна страна нема толико војника да би покрила сваки метар), већ низ упоришта и барикада на најважнијим местима, око којих се води маневарски рат. Кијевске снаге су претходних дана надирале из југоисточних предграђа, али безуспешно. Додуше, дешавало се да групице војника НАТО-хунте привремено зађу у неку од улица на окрајцима града, окаче плаво-жуту заставу и сликају се за „Фејсбук“, али то нипошто не значи да је заузет читав Луганск. Војска Новорусије има покретне екипе које се брзо појављују где треба и избацују непријатеља.

Противречност у изјвама кијевских званичника је очигледна: најпре су објавили како су „заузели Луганск“, а потом — како је у исти тај, наводно „заузет“ град, „ушла колона руских тенкова“!?

Понављамо: градско језгро Луганска је у потпуности под контролом Народне војске Новорусије. У току су се борбе за избацивање непријатеља из насеља јужно и југоисточно од Луганска (Лутугино, Хрјашчеватоје, Новосветловка).

Народна војска Новорусије је прешла у противнапад северно од Луганска; у току је ослобађање Славјаносербска, Веселе Горе и Красног Јара. Јужне и источне групације непријатеља су готово потпуно одсечене од своје главнине и прети им жалосна судбина уништених бригада из “Јужног котла” (где је од 5.500 људи успело да се извуче једва 1.500).

Након страховитог пораза у Иловајску (југоисточно од Доњецка), НАТО-украјинској хунти није остало ништа друго него да по ко зна који пут измишља освајање Луганска или неког другог места. Подсећамо да су у претходних неколико дана Порошенко, Аваков и остали кијевски званичници громко објављивали наводно освајање Јасиновате, Иловајска и других места у околини Доњецка, да би на крају њихови сопствени војници то оповргли у изјавама медијима и на друштвеним мрежама, жалећи се на велике губитке и непробојну одбрану Народне војске Новорусије.

2014_08_10-20

 

Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.