Шеснаест воштаница за првог мученика Великог рата

Србски Образ обележио 100 година од погибије ђака-добровољца Душана Ђоновића, првог Србина страдалог у Првом светском рату

Пише: Драгослав Бокан

Пре тачно 100 година је пала прва крвна жртва у Краљевини Србији (нападнутој од бахате и крволочне Европе), на самом почетку почетка Великог рата, као први млаз океански бескрајног, мученичког крволиптања читавог нашег народа.

Душан Ђоновић, млади четник из јуначког одреда војводе Јована Бабунског, шеснаестогодишњи бранилац Отаџбине и њене поносне престонице, пао је као први погинули ратник српске војске након неочекиваног удара (са воде) аустро-угарске војске на Србију и Београд, у ноћи 16/29. јула 1914. Он је имао ту страшну и величанствену част да се његова крв пролила на ратом разровану српску земљу, претходећи свим оним безбројним погибијама на Церу, Сувобору, Мачковом камену, Груништу, Кајмакчалану… све до последњих наших страдалих војника у Албанији (након 1. децембра 1918, у борбама са шиптарским герилцима и побуњеницима).

Citulja 02

Наш млади Душан је својом митском и конкретном жртвом постао живи причесни пехар наше ратничке, отаџбинобранитељске литургије што је чудесно преобразила у васкрсну наду сва наша непрекинута, вишегодишња опела и заупокојене молитве (које се као гробни венац преплићу, пошто се завршетак једног одмах претапа у почетак оног следећег опела — у симултаној полифонији смрти и погибија)…

Sruseni most 02

На место Душанове погибије — испод Старог железничког моста на Савском кеју — тачно 100 година после његовог последњег уздаха, дошли су аутентични настављачи Душанове борбе и његових ратничких и четничких завета. Младен Обрадовић (користећи тако она два сата дозвољеног дневног одсуства из кућног затвора) и његов „Образ“ запалили су 16 воштаница за покој душе светог српског ратника-хероја — по једну за сваку његову годину живота. „Образовци“ су најпре били на помену Душану Ђоновићу у Вазнесењској цркви (који су они и организовали), а онда и на самом стратишту, тамо где је душа првог погинулог српског војника отишла, као стрела, у Небо.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тако се чува успомена на оне који највише од свих заслужују наше поштовање и вечни помен.

Слава младом Душану, Србину из Црне Горе са витешким срцем, и свим нашим погинулим прецима у Великом рату (који и даље траје, од 1914. па до данас, и даље — до краја историје и конца времена)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И најискренија захвалност онима који су, у име свих нас, одали поштовање првом палом браниоцу српске војничке части и светлог образа нашег јуначког Београда!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.