Путин: „Љубављу и јединством ћемо се спасти“

177451-700-350

Поводом 700. годишњице Преподобног Сергија Радоњешког, највећег руског свеца, патријарх московски и целе Руси Кирил служио је 18. јула празничну литургију у Тројице-Сергијевој лаври, којој је присуствовао и председник Русије Владимир Путин.

„Завети Сергија Радоњешког су кључ за разумевање Русије. За разумевање темеља — њених историјских традиција, јединства и повезаности. Управо у том јединству, у истини и правди, у нашим вековним вредностима је снага Русије, њена велика прошлост, садашњост и будућност“, казао је Путин, говорећи на празничном концерту.

2014-01

Он је истакао да Сергију Радоњешком припада заиста судбоносна улога у историји.

Учитељ и творац Руси — тако је једноставно и сажето народ дефинисао велику мисију Сергија Радоњешког. Његове мудре и тврде речи учитеља биле су духовни ослонац и подршка у тешком периоду спољне најезде и унутрашњих раздора. Управо тада је изговорио пророчке речи:

Љубављу и јединством ћемо се спасти.ib2027

Тај позив, пун непоколебљиве вере, допринео је уједињењу руских земаља, заувек је ушао у душу народа, у наше историјско сећање“, казао је председник Русије.

Путин је нагласио да су се величина и утицај личности преподобног Сергија одразили на више епоха. „Он је био надахнитељ патриотског, националног, моралног успона. Допринео је јачању православне цркве и изградњи манастира, који су били не само духовни центри, већ и праве тврђаве, чувари Русије“, рекао је он.

По Путиновим речима, Тројице-Сергијева лавра, коју је основао преподобни Сергије, има посебан значај. „Она се с правом сматра православним упориштем, чистим извором вере и ризницом националне културе“, нагласио је руски председник.

Према званичним подацима, преко 50.000 људи је дошло да се поклони моштима Светог Сергија Радоњешког. 

 

(Факти / Православие.ру)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.