Десет питања за Кијев о авиону МХ17 и ономе шта се догодило на небу изнад Украјине

Москва – Москва је украјинским властима упутила десет питања како би се утврдило шта се заиста догодило у четвртак када се на истоку те земље срушио малезијски авион.

749_RIAN_02464095.HR.ru

Руско Министарство одбране поставило је данас 10 питања украјинским оружаним снагама да би се утврдило “шта се догодило на небу изнад Украјине” када је у четвртак пао цивилни малезијски авион са 298 путника и чланова посаде, рекао је заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов.

Гостујући на руској телевизији, Антонов је навео тих 10 питања, од којих је прво на основу којих доказа су украјинске власти одмах утврдиле да су за пад авиона одговорне проруске снаге на југоистоку Украјине.

Такође, Москва је поставила Кијеву питање да ли украјинске власти могу извештајем да потврде све појединости о коришћењу система “бук” у региону борбених акција и још битније, “зашто су ти системи распоређени ако милиција (проруске снаге) нема авионе?”.

“Због чега украјинске власти не одговарају на захтеве да се формира међународна комисија? Када ће она почети да ради? Цела међународна заједница то очекује”, навео је Антонов треће питање.

Следеће руско питање украјинској војсци је, према његовим речима, веома важно јер ће утврдити “који су системи коришћени против малезијског боинга” а гласи: “Да ли су представници украјинских оружаних снага спремни да дају међународним стручњацима документе о ускладиштеним ракетама ваздух-ваздух и земља-ваздух за противваздушне системе?”

Руске власти такође интересује одговор Кијева на питање “због чега је украјинска контрола лета дозволила да авион лети северније, на подручју такозване антитерористичке операције званичног Кијева?” против проруских снага.

“Због чега ваздушни простор није у потпуности био затворен за цивилне авионе изнад зоне борбе”, тим пре што тамо није било потпуне радарске контроле, рекао је заменик руског министра одбране наводећи седмо питање Москве.

Такође, од званичног Кијева затражен је коментар на “извештај који се појавио на друштвеним мрежама, наводно од једног шпанског контролора лета који ради у Украјини, да су боинг пратила два украјинска војна авиона”.

“Због чега је Украјински савет безбедности почео да анализира записе разговора украјинске контроле лета и посаде боинга и податке с украјинских радара без међународних представника?”, питао је Антонов.

На крају, руску страну интересује одговор на питање да ли је Кијев узео у обзир “поуке из претходног сличног пада руског тупољева-154 изнад Црног мора”. “Тада је украјинско руководство до последњег тренутка порицало умешаност украјинских оружаних снага у трагедију. Тек пошто је Русија представила непобитне чињенице, доказано је ко је био крив за ту несрећу”, подсетио је заменик руског министра одбране, пренео је Итар-Тас.

Авион боинг 777 “Малезијан ерлајнса”, који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се у региону Доњецка, на истоку Украјине, где су у току жестоки сукоби украјинских и проруских снага. Свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

(НСПМ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.