Солунци говоре

SCENA IZ PREDSTAVE

Београдска премијера представе “Солунци говоре” одржана је у суботу 26. априла на Сцени “Раша Плаовић”, непуне три недеље после успешне премијере у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Драмски текст Антонија Ђурића, у режији Цисане Мурусидзе, одиграли су глумци Академије уметности из Београда и Академије умјетности из Бањалуке.

Они су генерацијски проговорили са сцене о најсветлијим страницама српске историје и на тај начин оживели сећање на српске родољубе који су несвакидашњим страдањима допринели победи у Великом рату.

Представа је уврштена у званични програм обележавања сто година од почетка Првог светског рата, а под покровитељством је председника Републике Србије Томислава Николића и председника Републике Српске Милорада Додика, уз званични благослов патријарха Иринеја, који је присуствовао београдској премијери.

Праизведба представе “Солунци говоре” одржана је 30. децембра 1981. године у Народном позоришту у Београду на тадашњој Сцени “Круг 101”, такође у режији Мурусидзе. До 2001. године изведена је више од 350 пута.

Текст представља сведочења аутентичних личности – Милунке Савић, Будимира Давидовића, Миладина Милетића, Мијата Гредељевића, Војина Марјановића, Чеде Поповића, Тадије Пејовића, Милана Гвозденовића, Огиста Албера, Лисијена Рејна, Алексе Ристића, Софије Јовановић, Љубице Чакаревић, Живојина Лазића, Ивана Ивановића, Живојина Товаревића и Милорада Томића.

SCENA IZ PREDSTAVE

У новој представи, која је премијерно изведена 6. априла у Бањалуци, играју Марија Ђајић, Саша Симовић, Синиша Сушић, Стефан Ковачевић, Иван Перковић, Дарко Ивић, Данило Керкез и Срђа Бјелогрлић. Иван Босиљчић казује говор регента Александра, Миодраг Радовановић Мргуд тумачи црногорског краља Николу, говор Арчибалда Рајса пренеће Танасије Узуновић, док поруку српске мајке казује глумица Бранка Зорић Васовић.

У представи су коришћени снимак Васе Пантелића који казује заповест мајора Гавриловића и “Плаву гробницу” Милутина Бојића и црквено појање у извођењу Оливера Њега и Вукашина Савића. Сценогафију је креирао познати сликар Драган Стојков.

Репризе представе “Солунци говоре” биће 29. априла на сцени Установе културе “Вук Караџић” и 9. и 16. маја на сцени “Раша Плаовић”.

 

(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.