У спомен 95. годишњице уједињења Црне Горе са Србијом

podgoricka-skupstina-2

На данашњи дан 1918. године у Подгорици је одржана Велика народна скупштина србског народа у Црној Гори, која  је одлучила да се са црногорског престола збаци краљ Никола I и династија Петровића, а да се Црна Гора с братском Србијом уједини у једну једину државу под династијом Карађорђевића.

Упркос покушајима острашћених србомрзаца да саму Скупштину и њене одлуке прогласе незаконитим и нелегитимним, историјске чињенице указују да је огромна већина становника Црне Горе желела безусловно уједињење са осталим Србима, да је изразита мањина желела условно уједињење (па и то под утицајем појединаца из окружења краља Николе), а да противника уједињења уопште није било!

О значају и оправданости одлука Велике народне скупштине србског народа у Црној Гори можда најбоље сведоче речи унука краља Николе, Михаила Петровића Његоша:

Кад сам темељно проучио историју Јужних Словена, разумео сам у којој мери је било праведно, и неопозиво, то уклапање Црне Горе у једну ширу отаџбину, након векова растављености, с осталим Србима, Хрватима и Словенцима. Црна Гора — која се била одржала кроз историју као острвце независности и слободе, док су се остала браћа налазила у склопу Аустрије или Турске — није имала разлога да постоји као целина за себе кад су се браћа ослободила туђинског господарства. (…)

Они што су жалили за Црном Гором као засебном државом, нису увиђали једну основну ствар: да Црна Гора није могла постојати као самостална држава од тренутка кад су се створили услови за једну велику националну државу народа исте крви и језика.

Србски Образ чврсто стоји на становишту да једини пут за опстанак србског народа у Црној Гори, као и у свим Србским Земљама, јесте повратак духовним вредностима наших Светих Предака, потпуно ослобођење од свих облика унутрашње и спољашње поробљености, и поновно уједињење свих Срба у једну и јединствену Државу са Божијим благословом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.