Саопштење за јавност: ЗАКОН ЈЕ ИСТИ ЗА СВЕ

Београд, 29. IX 2013.

ЗАКОН ЈЕ ИСТИ ЗА СВЕ

Србски Образ захтева од надлежних државних органа да без одлагања пронађу и приведу правди организаторе непријављеног скупа ЛГБТ активиста одржаног у петак 27. септембра, од зграде Владе Србије до Дома Народне скупштине.

Такође, тражимо да гоњењу буду подвргнута и одговорна лица из Министарства унутрашњих послова, која су, уместо да спрече недозвољени јавни скуп, исти противзаконито омогућила и спроводила улицама Београда.
Закон о окупљању грађана, у члану 14, прописује: „Јавни скуп који се одржава без претходне пријаве, надлежни орган ће онемогућити и предузети мере за успостављање јавног реда и мира.“ Исти закон, у члану 15, став 2, прописује да „лице које окупља грађане без претходне пријаве“ буде кажњено новчано или затвором до 60 дана.

Сећајући се масовних хапшења и затварања србских родољуба 2009. и 2010. године, вршених управо под изговором наводног „недозвољеног окупљања“ и „изазивања нереда на јавном скупу“, Србски Образ јавно пита председника и првог потпредседника Владе Србије: „Шта би се догодило да су представници родољубивих организација, чији су скупови такође били забрањени одлуком врха власти, ипак изашли на улицу? Да ли би и њима МУП Србије омогућио окупљање и безбедно их спровео улицама престонице, или би истог тренутка били ухапшени и проглашени за државне непријатеље?“

Уколико се надлежни државни органи оглуше о наведене захтеве, Србски Образ ће, у сарадњи са својим правним тимом, у наредним данима предузети и друге правне кораке за сузбијање незаконитог понашања ЛГБТ активиста и њихових помагача из врха власти, о чему ће јавност ускоро бити обавештена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.